ElRover, de website van Elza & Rob

Portugal 2008 (herfstvakantie)

Na alle tripjes naar vooral Duitsland, Belgie en Frankrijk wilden we toch een keer iets anders. Waarheen was de vraag omdat je voor de meeste wat verder afgelegen bestemmingen toch zal moeten vliegen. En dat was nu net wat vooral Elza niet zo zag zitten.

Uiteindelijk werd toch besloten te gaan vliegen en wel met bestemming Portugal. Wel hebben we net zolang gezocht tot we een vlucht vonden die ons van Eelde naar bestemming zou brengen. Schiphol was best ver voor ons gevoel en Eelde is bijna in onze achteruin. Veel vluchten zijn er niet vanaf Eelde en buiten het seizoen al bijna helemaal niet naar Portugal. Uiteindelijk werd een vlucht naar Faro gevonden en geboekt met wat hulp van een reisbureau in Roden. 

Eindelijk was het dan zover, we gaan vliegen! Bij aankomst op Eelde bleek het een goede keus om vanaf Eelde te vliegen. Redelijk rustig en goed te overzien. Na de start, eigenlijk meer een soort lancering vanwege een voor dat type toestel wat korte startbaan, blijkt het allemaal best mee te vallen en genieten we steeds meer van het wonderlijke uitzicht boven de wolken. Na aankomst in Faro lopen we naar de autoverhuurder, waar we een auto gereserveerd hebben en rijden we op de Garmin richting Lagos. Het huisje, gelegen in de nabijheid van de westkant van Lagos, hebben we via een particulier geboekt. Het uitzicht over zee is fantastisch. In de tuin fruitbomen, amandelbomen en dadelpalmen. Overal groeien agaves in allerlei vormen en groottes. Via een rotspad kunnen we naar beneden afdalen, naar het strand aan een kleine baai. Voor de hongerigen zijn daar een 2-tal restaurantjes die het nu, buiten het seizoen, niet erg druk lijken te hebben. Maar gezellig is het wel, op een terrasje zitten eten tot 's avonds laat en de zon zien ondergaan boven zee. Daarna een stukje wandelen langs het strand en dan naar bed.

De volgende dagen zijn we steeds in de weer, eerst wat meer in de directe omgeving, en daarna steeds meer richting het westen naar de uiterste punt van Portugal. In de direct omgeving zijn een paar mooie stukken natuur te zien in de vorm van de Ponta da Piedade, een soort trappenstelsel van bovenaf de rotsen, door allerlei rotsformaties heen naar beneden, waar bootjes wachten die je kunt huren voor een rondvaart. De rotsen zijn eigenlijk complete fossielen, want ze bestaan uit schelpen en andere kalkresten. De rondvaart is erg leuk en we kunnen nu vanaf de zee een goede indruk krijgen van deze kust aan de Algarve. Als we weer teug zijn gaan we richting Lagos. In Lagos zelf is het net of je terug gaat in de tijd. Overal oude huizen, een oude boulevard met het Gouverneurskasteel en het fort (Fortaleza Pau). De eerste wordt gerestaureerd, de andere is te bezichtigen.

Een dag later zijn we alweer onderweg om naar de westpunt van Portugal te gaan en het Fortaleza de Sagres te bekijken. Dat blijkt een indrukwekkend fort te zijn uit de tijd van Hendrik de Zeevaarder (eind 15e eeuw). Van het oorspronkelijke fort is nog slechts een klein, gerestaureerd deel over. De stoere omwalling is van later datum in de 16e eeuw. Overal langs de wallen uitstekende bastions met stevige kanonnen. Op de stijle rotswanden staan portugese mannen te vissen, zo'n 30 meter boven zee op soms akelig kleine rotsplatformpjes. Na deze warme inspanning zijn we een strandje gaan opzoeken om even af te koelen. En wat een golven....!

Uiteraard moeten we ook naar Kaap St. Vincent (Cabo de Sao Vincente) waar het meest westelijk stukje Europa in de Atlantische Oceaa steekt. Het wordt gemarkeerd door een vuurtoren en een aantal marktkraampjes, waaronder de "Letzte Bratwurst vor Amerika", dat gerund wordt door een Duits echtpaar die elk jaar alleen de winter in Duitsland doorbrengen en de rest van het seizoen Bratwurst verkopen. Ze zijn overigens erg lekker, maar dat terzijde. Op dezelfde dag zien we ook nog wat andere kasteel en fortruines. De hele Algarve staat er vol van en dat geeft wel aan dat er in vroeger jaren grote belangen gemoeid waren met deze kust.

De volgende dag zijn we onderweg naar wat de grootste Moorse Burcht van Portugal genoemd wordt. En werkelijk, dat is indrukwekkend. In nog vrijwel ongeschonden staat torent deze omwalling boven het stadje Silves uit. Alleen op de binnenplaats is men bezig de oude delen te restaureren. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor nog geen 2 euro pp mag je naar binnen, daar mag je bij ons niet eens een vraag voor stellen. Het restaurantje bij de hoofdingang serveert een heerlijke notentaart.

Een van de laatste dagen gaan we wat meer het binnenland in om ook daar wat van te zien. We rijden door kurkeikbossen, tenminste wat er van over is. Grote stukken blijken door bosbranden vernietigd te zijn. We drinken koffie en cola in Aljezur, voor een bedrag dat je hier betaalt voor een toiletbezoek. Het binnenland is beduidend armoediger en armer dan de kuststreek. Het grote verschil zien we als we doorijden naar Albufeira, waar het toerisme de mensen verandert en je bijna opdringerig een restaurant binnen getrokken wordt.

Als we de voorlaatste dag met de auto richting Faro rijden om daar de laatste nacht in een hotel door te brengen na eerst Faro zelf bezocht te hebben, weten we dat ook Portugal een land is om nog eens te bezoeken. Na een goede nachtrust staan we vroeg op om weer in het vliegtuig te stappen. Na een goede vlucht landen we weer op Eelde, waar het wel een letterlijk koude douche is om thuis te komen, want het regent..., echt Nederlands weer. Maar toch, het is goed weer thuis te zijn.

 

Alle foto's zijn door ons zelf gemaakt.